Σπετσοφάι αλά φουλ τριγλυκερίδια

Pre-game:

Τι pre-game,.. μετά θα σέρνεις τα ποδάρια σου…

Προετοιμασία:

Εδώ είναι όλη η δουλειά. Κόβουμε πιπεριές σε κομμάτια ούτε πολύ μεγάλα αλλά ούτε και πολύ μικρά για να μην διαλυθούν κατά το μαγείρεμα. Ομοίως κόβουμε σε φέτες τα λουκάνικα (σχετικά λεπτές) και τα μανιτάρια. Τα λουκάνικα, για να μη το πεθάνουμε στο λάδι το ήδη λαδερό φαγητό, τα ψήνουμε στεγνά στον φούρνο (χωρίς λάδι από πάνω δηλαδή) μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις δε πιπεριές (όλες εκτός τις μπούκοβο) τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα και να «φουσκαλιάσουν». Βάζουμε πιπεριές και λουκάνικα σε ξεχωριστά μπολ όπου έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά από τα λάδια. Βάζουμε ξεχωριστά επίσης τα μανιτάρια και κόβουμε τα δύο κρεμμύδια σε μεγάλες φέτες και αυτά σε ένα ξεχωριστό μπολ. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Μαγείρεμα:

Κόβουμε το ένα κρεμμύδι που έχει μείνει σε πολύ μικρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα μας με λίγο ελαιόλαδο όπου και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά. Σαν πάρει το σωστό το χρώμα ρίχνουμε μέσα ένα ποτήρι νερό, την κονσέρβα με το ψιλοκομμένο ντοματάκι, τον χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μας καθώς και τον κύβο λαχανικών. Αν βάλουμε ζωμό αντί του κύβου λαχανικών αυτός θα αντιστοιχεί στη θέση του νερού που αναφέραμε. Αφήνουμε τα υλικά μας σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου μέχρι να αρχίσουν να δένουν. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και μόνο αυτά καθώς και τις πιπερίτσες μπούκοβο (όπου την μία την σπάμε κιόλας για να διαλυθούν τα σπόρια μέσα) μιας και έφτασε η ώρα. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 15 λεπτά. Αν δούμε την ανάγκη υγρών προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Μετά το δεκαπεντάλεπτο αυτό προσθέτουμε μανιτάρια, κρεμμύδια και πιπεριές, καθώς ο σκοπός μας είναι και τα κρατήσουμε όσο ποιο σφιχτά γίνεται αλλά να είναι και σωστά μαγειρεμένα. Μόλις δούμε την βράση ρίχνουμε το κρασί και διαλύουμε (αφού πρώτα καθαρίσουμε τα πράσινα) μέσα με τα χέρια μας τις δύο φρέσκες ντομάτες που είχαμε κρατήσει στην άκρη. Προσθέτουμε αν θέλουμε ελαιόλαδο αν και δεν είναι απαραίτητο καθώς οι τηγανιτές πιπεριές θα «βγάλουν» ότι είχαν τραβήξει και δεν είχε στραγγίξει νωρίτερα. Καπακώνουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να τραβήξει το πολύ νερό και να έχουμε ένα καλό ζουμί από ντομάτα και λάδι.

Σερβίρετε:

Με τυρί φέτα σκληρή και βαρελίσια για το κοκκινιστό της υπόθεσης.

Συστατικά

Για μία μεγάλη κατσαρόλα:

Tips

Αν θέλουμε να το βαρύνουμε και άλλο μαζί με τα λουκάνικα βάζουμε και σουτζούκι. Αν θέλουμε να το κάνουμε ποιο ελαφρύ, δεν τηγανίζουμε τίποτα κατά την προετοιμασία, παρά κάνουμε τα πάντα στον φούρνο για να γλυτώσουμε την έξτρα λαδίλα με τα επακόλουθα της.

Συνοδεύεται

Ένα κατρούτσο μπρούσκο.