Κότσι χοιρινό, με μέλι και πατητή να ζεματάει

Μαρινάδα για το κότσι:

Το βράδυ πριν από το μαγείρεμα μας, ετοιμάζουμε το κότσι μας. Αφού έχουμε πλύνει καλά το κότσι και το έχουμε σε ένα λεκανάκι που να σκεπάζεται εύκολα, ετοιμάζουμε τη μαρινάδα μας. Ανακατεύουμε πολύ καλά το νεροπότηρο με το κόκκινο κρασί, αρκετή μουστάρδα, καμιά εικοσαριά σπόρια από το ρόδι και μπόλικη γλυκιά πάπρικα. Μόλις το μείγμα γίνει ένα, πασαλείβουμε το κότσι και καλύπτουμε το λεκανάκι που το έχουμε τοποθετήσει. Το αφήνουμε στη συντήρηση του ψυγείου όλη νύχτα να ποτίσει καλά.

Προετοιμασία:

Ετοιμάζουμε τα υλικά μας για το κότσι. Στύβουμε για αρχή τα τέσσερα πορτοκάλια. Τα δύο τρίτα του χυμού τα χρησιμοποιούμε ως βάση για τα υπόλοιπα υλικά μας. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το μέλι, λίγη μουστάρδα, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και δενδρολίβανο. Τα τελευταία στη δοσολογία που θέλει ο καθένας. Κόβουμε ένα πορτοκάλι σε φέτες και ετοιμάζουμε να έχουμε κάμποσα ακόμα σπόρια από το ρόδι σε ένα μπολάκι.

Μαγείρεμα:

Σε μία γάστρα τοποθετούμε το κότσι μας χωρίς τη μαρινάδα. Το περιχύνουμε με το μείγμα του χυμού πορτοκαλιού και τα υπόλοιπα υλικά. Το πασαλείβουμε καλά και παντού. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού που είχε περισσέψει μέσα στη γάστρα. Προσθέτουμε από πάνω επιπλέον μουστάρδα και αλατοπίπερο και το πασαλείβουμε πάλι καλά.  Αν δούμε ότι θέλουμε επιπλέον λάδι απλά προσθέτουμε. Απλώνουμε πάνω στο κότσι τις φέτες πορτοκαλιού και τα σπόρια από το ρόδι. Κλείνουμε το καπάκι από τη γάστρα και είμαστε έτοιμοι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας. Ψήνουμε σε πάνω – κάτω αντιστάσεις και αέρα για 15 λεπτά στους 250 βαθμούς. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για δυόμιση ώρες. Τις δύο πρώτες ώρες ανοίγουμε τη γάστρα μας ανά μισή ώρα περίπου και πασαλείβουμε καλά το κότσι μας με τα ζουμιά του με ένα πινέλο. Στη μία ώρα το γυρνάμε και μια φορά.  Στο τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το καπάκι από τι γάστρα και αφήνουμε το κότσι μας να πάρει χρώμα. Φυσικά το πασαλείβουμε με τα ζουμιά του και πάλι και στο δεκαπεντάλεπτο το έχουμε γυρίσει και μια φορά να πάρει χρώμα από παντού. Το μυστικό είναι να μην αφήνουμε τη πέτσα του να ξεραθεί.

Σερβίρετε:

Τηγανιτές πατάτες, πουρέ πατάτας ή λαχανικών, ρύζι και γενικά με ότι θέλουμε σχεδόν μπορούμε να το συνδυάσουμε. Η πατητή είναι για την βούτα.

Για την τυροκαυτερή πατητή:

Διαλύουμε καλά σε ένα μπολ τη φέτα με τα χέρια μας. Ξεφλουδίζουμε τη ντομάτα και  την ανακατεύουμε με την φέτα καλά. Αφαιρούμε μία ποσότητα από το μείγμα και τη βάζουμε στο Multi μαζί με την κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης. Το διαλύουμε καλά στο Multi και το επιστρέφουμε μέσα στο μπολ με το υπόλοιπο μείγμα μας. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά, μπόλικο πιπέρι, ελαιόλαδο και όσες πιπερίτσες μπούκοβο θέλουμε και αφού πρώτα φυσικά τις έχουμε σπάσει για να βγουν τα σπόρια μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και το αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει και να απλωθεί η κάψα από το μπούκοβο σε όλη τη τυροκαυτερή μας.

Συστατικά

Υλικά για το κότσι:

Υλικά για τη πατητή:

Tips

Παρότι χοιρινό το κότσι μας στην συγκεκριμένη συνταγή ΔΕΝ προσθέτουμε σκόρδο.

Συνοδεύεται

Κόκκινο ξηρό κρασάκι