Μοσχαρίσιο συκώτι με μέλι, σε μαντεμένιο τηγάνι στο BBQ

Προετοιμασία:

Πριν από όλα ξεπλένουμε καλά το συκώτι μας, το βάζουμε μέσα σε ένα μπολ με γάλα προκειμένου να ξεπικρίσει και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Στο χρονικό διάστημα αυτό κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρεμμύδι και τη πιπεριά μας να τα έχουμε έτοιμα. Σε ένα δοχείο ρίχνουμε το μπαλσάμικο μας με δύο κουταλιές της σούπας μέλι, αλατοπίπερο, το δενδρολίβανο και το χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει ένα το μίγμα.

Μόλις περάσει το μισάωρο βγάζουμε το συκώτι μας και αφού το ξεπλύνουμε καλά το στεγνώνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα με χαρτί κουζίνας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η υγρασία είναι εχθρός μας κατά το ψήσιμο.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου Weber Q 2200:

Έχουμε κάψει καλά τη ψησταριά  μας και σε μία άκρη της βάζουμε το μαντεμένο μας τηγάνι όπου το αλείφουμε και αυτό με λάδι παντού. Μόλις έχει κάψει καλά το τηγάνι αλείφουμε και τη σχάρα με λάδι, βάζουμε το συκώτι μας και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία αν είναι υγραερίου σε μέτρια φωτιά. Το συκώτι μας αν είναι λεπτό δεν θέλει πάνω από 5 – 6 λεπτά η κάθε του πλευρά.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Μία φορά μόνο το γυρνάμε. Από 5-6 λεπτά η κάθε πλευρά εκτός και αν η ψησταριά είναι ανοιχτή και όχι γκριλ με καπάκι οπότε τότε υπολογίζουμε λίγο επιπλέον χρόνο.

Όσο γίνεται το συκώτι μας έχουμε ρίξει στο τηγάνι τα κρεμμύδια και τις πιπεριές  καθώς και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Το συκώτι μας το τραβάμε από τη φωτιά με την ολοκλήρωση του χρόνου ψησίματος και αφιερωνόμαστε στο τηγάνισμα μας που θα διαρκέσει περίπου 20 – 25 λεπτά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ανακατεύουμε ανά 5 λεπτά περίπου. Το δε συκώτι που έχουμε βγάλει το κόβουμε σε μικρά κυβάκια ή λωρίδες αν προτιμάτε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνουν τα υπόλοιπα υλικά μας.

Μόλις δούμε ότι τα κρεμμύδια και οι πιπεριές μας έχουν πάρει το σωστό καραμελωμένο χρώμα, ρίχνουμε μέσα το κομμένο συκώτι και περιχύνουμε από πάνω και το μίγμα  με το μέλι και το μπαλσάμικο που έχουμε φτιάξει. Ανακατεύουμε καλά μία φορά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 10 – 15 λεπτά όπου και ανακατεύουμε 2-3 φορές στο ενδιάμεσο.

Τραβάμε το τηγάνι μας από τη φωτιά και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για κάνα μισάωρο να δέσει και να τραβήξει το συκώτι τα υγρά. Είμαστε έτοιμοι!

Καλή όρεξη!

Συστατικά

Tips

Δεν αλλάζουμε σκεύος κατά το σερβίρισμα, μα το πάμε με το τηγάνι στο τραπέζι μας καθώς το μαντέμι είναι και αισθητικά πανέμορφο για αυτή τη δουλειά!

Συνοδεύεται

Τα πάντα όλα. Κρασί κόκκινο, τσίπουρο,.. μεζές βαρβάτος που πάει με όλα…