Α) Μαρινάδα:
Από την προηγούμενη ημέρα, καθαρίζουμε από περιττά λίπη και κόβουμε το χοιρινό μας σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Τουλάχιστον 15 εκατοστά μήκος και 5 πάχος. Τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Στην συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε μαύρο πιπέρι, αλάτι, θρούμπι (αν έχουμε ειδάλλως ρίγανη) και μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο αφού καλύπτουμε πρώτα με μία μεμβράνη. Το αλατοπίπερο είναι στη δική σας κρίση αν και γενικά τα σουβλιστά θέλουν ποσότητα και ειδικά αλάτι. Αφήνουμε λοιπόν το κρέας μας να μαριναριστεί για ένα 24τράωρο στο ψυγείο. Όσο περισσότερο,.. τόσο το καλύτερο,… τα κομμάτια που θα περισσέψουν από το κρέας (και σίγουρα θα περισσέψουν μικρότερα κομμάτια) τα μαρινάρουμε μαζί και αυτά.
Β) Προετοιμασία:
Κόβουμε ντομάτες, πιπεριές και κρεμμύδι σε μεγάλες φέτες.Περνάμε τα κομμάτια μας στη σούβλα με την εξής σειρά: Ξεκινάμε με ντομάτα, συνεχίζουμε με ένα κομμάτι χοιρινό, ακολουθεί πιπεριά, ένα κομμάτι χοιρινό και ακολουθεί κρεμμύδι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει η σούβλα και κλείνουμε στο τέλος με ντομάτα. Τα μικρότερα κομμάτια που περίσσεψαν να κάνουμε απλά σουβλάκια για να μη πάνε χαμένα φυσικά.
Γ) Πατάτες:
Για τα υγρά που θα τρέχουν από τη σούβλα τοποθετούμε από κάτω και στο κέντρο δηλαδή της σχάρας μας ένα ταψάκι αλουμινένιο μιας χρήσης όπου έχουμε βάλει λίγο νερό μέσα. Καθώς είμαστε ολίγον από λαίμαργοι και για να μη πάει χαμένο και το ζουμί που θα τρέχει από το κοντοσούβλι κατά την διαδικασία, κόβουμε πατάτες σε μεγάλα κομμάτια σα να τις βάζαμε στο φούρνο και προσθέτουμε λίγα μανιτάρια, μερικά κομμάτια μεγαλούτσικα από κρεμμύδι και κομμάτια πιπεριάς. Αλατοπίπερο και ρίγανη και λιγάκι ελαιόλαδο. Καλό είναι οι πατάτες να έχουν βράσει πρώτα για 15 λεπτά σε μία κατσαρόλα καθώς αν όχι δεν θα γίνουν στον ίδιο χρόνο με το κοντοσούβλι μας.
Ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου Weber Q 2200:
Έχοντας κάψει καλά πρώτα το bbq μας, τοποθετούμε το ταψάκι με τις πατάτες και τη σούβλα μας. Στη δικιά μου περίπτωση χρησιμοποιώ μία weber q 2200 και όπως όλες οι υγραερίου γκριλ κλείνουμε το καπάκι, ανάβουμε το μοτέρ και το αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία 170 °C. Ελέγχουμε ανά μισή ώρα και αν θέλουμε αλείφουμε και με λίγο λάδι το κοντοσούβλι μας όπως αυτό περιστρέφετε. Το αφαιρούμε από τη φωτιά όταν ελέγχοντας το με ένα θερμόμετρο το χοιρινό μας είναι στους 68 - 70 °C.
Σερβίρετε ζεστό φυσικά, κατευθείαν από τη φωτιά.
Για το κοντοσούβλι:
Για τις πατάτες: