Προετοιμασία:
Καθαρίζουμε για αρχή τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες (όχι πολύ χοντρές). Ομοίως κόβουμε και τις μελιτζάνες μας σε ροδέλες. Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας βάζοντας μέσα τον χυμό ντομάτας, την ψιλοκομμένη ντομάτα, ζάχαρη, αλατοπίπερο και ρίγανη.
Ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου Weber Q 2200:
Έχουμε κάψει καλά το bbq μας. Αλείφουμε με ελαιόλαδο τη πλάκα και ψήνουμε τα υλικά μας. Ξεκινάμε πρώτα με τις πατάτες. 3-4 λεπτά ψήσιμο από κάθε πλευρά με επάλειψη από ελαιόλαδο και αλατοπίπερο (170-200 η θερμοκρασία, μέτρια δλδ). Αλείφουμε το μαντεμένιο τηγάνι μας με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε μία στρώση από πατάτες. Ομοίως τις μελιτζάνες αλλά 5-6 λεπτά για να βγούνε σωστές. Τις τραβάμε από τη φωτιά και τις στρώνουμε στο τηγάνι πάνω από τις πατάτες μας. Συνεχίζουμε με τον κιμά. Πρώτα σοτάρουμε καλά επάνω στη πλάκα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μας. Μόλις έχει αρχίσει να καραμελώνει προσθέτουμε τον κιμά.
ΠΡΟΣΟΧΗ εδώ. Με το που βάζουμε τον κιμά πάνω από τα κρεμμύδια αρχίζουμε να ανακατεύουμε σπάζοντας τον προκειμένου να μας βγει κιμάς και όχι κάνα τεράστιο μπιφτέκι. Προσθέτουμε από πάνω αλατοπίπερο. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε από πάνω τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά και τραβάμε τον κιμά μας από τη φωτιά. Βάζουμε μια στρώση σάλτσα κιμά πάνω από τις μελιτζάνες μας στο τηγάνι. Συνεχίζουμε με τη μπεσαμέλ.
Η μπεσαμέλ:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι εκτός από το αυτό, το τυρί και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια θερμοκρασία και μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Όταν έχει αρχίσει να δένει προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αυγό και το τυρί. συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και μόλις έχει δέσει σωστά το τραβάμε από τη φωτιά.
Τελικό στάδιο:
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ μας πάνω από τον κιμά στο τηγάνι και στη συνέχεια το τηγάνι μας στο bbq. Ψήνουμε με έμμεσο τρόπο για 10 λεπτά στην αρχή. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί από πάνω και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά. Ελέγχουμε ανά 10 λεπτά (όχι ποιο τακτικά καθώς δεν θέλουμε να χάνει θερμοκρασία) και μόλις δούθμε ότι έχει πάρει σωστό χρώμα η μπεσαμέλ μας, βγάζουμε το τηγάνι από το bbq.
Σερβίρετε όπως είναι με το τηγάνι στο κέντρο του τραπεζιού με συνοδεία σκληρής βαρελίσιας φέτας.
Εναλλακτικά χωρίς ψησταριά, στη κουζίνα μας:
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα υλικά μας να τα φτιάχνουμε στο ταψί και στη συνέχεια με το μαντεμένιο τηγάνι στο φούρνο μας.
Για τη μπεσαμέλ:
(για τη συγκεκριμένη ποσότητα που φτιάχνουμε)